Posted on Leave a comment

Трябва ли да си правите колоноскопия?

Анализ на д-р Джоузеф Меркола

Накратко

  • За тези с висок риск колоноскопията може да бъде полезна, но е важно да се преценят потенциалните ползи спрямо потенциалните вреди
  • В едно проучване тези, които са били поканени да получат колоноскопия, са имали 18% по-нисък риск от колоректален рак, отколкото нескринираната група, но няма статистически значимо намаляване на риска от смърт от колоректален рак
  • Един анализ установи смъртност от 3 на 100 000 колоноскопии, заедно със сериозни нежелани събития при 44 на 10 000, “с брой, необходим за увреждане на един човек от 225”
  • Други рискове включват кървене след отстраняване на предраков полип, перфорация и усложнения при анестезия
  • За да избегнете замърсено оборудване, свържете се предварително с клиниката или болницата, за да научите за процедурите за стерилизация; търсите болница, която използва пероцетна киселина – не глутаралдехид (Cidex) – за стерилизиране на гъвкавите си ендоскопи

Аз съм на 69 години и никога не съм си правил колоноскопия, нито планирам такава. Въпреки че вярвам, че те могат да бъдат ценни при някои обстоятелства, аз се чувствам уверен, че с моето твърдо избягване на омега-6 линолова киселина (LA) и с моя начин на живот е много малко вероятно да развия рак, да не говорим за рак на дебелото черво.

За тези с висок риск колоноскопията може да бъде полезна, но е важно да се преценят потенциалните ползи срещу потенциалните вреди. Въпреки че те се рекламират като препоръка за златен стандарт за колоректален скрининг, колоноскопията не е безрискова, нито е гарантирано, че ще намали риска от смърт от колоректален рак.

Работната група за превантивни услуги на САЩ препоръчва възрастни на възраст между 45 и 75 години да бъдат изследвани за колоректален рак на всеки 10 години. В резултат на това около 15 милиона колоноскопии се извършват всяка година в САЩ. Преди да си насрочите колоноскопия, ето какво трябва да знаете, за да вземете информирано решение дали този инструмент за скрининг е подходящ за вас или не.

Какво е колоноскопия?

По време на колоноскопия лекарят използва тънка, гъвкава тръба с камера и осветление в края, за да види вътрешността на ректума и цялото дебело черво. Визуалната инспекция е надежден начин за проверка за рак на дебелото черво и ако има полипи, някои от които могат да се превърнат в рак с течение на времето, се открият в ранните им стадии, Вашият лекар може да ги отреже тогава и там.

Така че, колоноскопията не е само диагностичен инструмент; Тя може да служи и като хирургическа интервенция. По време на процедурата лекарят ще направи снимка на полипа, ще го закачи, ще го извади и ще го изпрати за биопсия. Така че, в зависимост от вашите рискови фактори, това е нещо, което трябва да се има предвид.

Колоноскопията обаче не е единствената възможност за скрининг за колоректален рак. Има и по-малко инвазивни тестове за изпражнения, включително фекален тест за окултни кръвотечения на базата на гуаяк (gFOBT) и фекален имунохимичен тест (FIT), които проверяват за наличието на кръв или антитела в изпражненията. Има и FIT-DNA тест, понякога наричан ДНК тест на изпражненията, който комбинира FIT с търсене на променена ДНК в изпражненията ви.

Гъвкавата сигмоидоскопия и колонографията с компютърна томография (КТ), наричани още виртуална колоноскопия, са допълнителни опции. Гъвкавата сигмоидоскопия е подобна на колоноскопията, но използва по-кратък и по-малък ендоскоп, така че не може да види толкова навътре в дебелото черво.

Много лекари обаче не успяват да прегледат ползите и рисковете от всяка опция за скрининг със своите пациенти и вместо това препоръчват само колоноскопия. Но тя има значителни недостатъци, които си струва да се отбележат.

Колоноскопията намалява диагнозите на рака – но не и смъртните случаи от рак

Проучване от 2022 г., публикувано в The New England Journal of Medicine, установи, че ползите от колоноскопията не са толкова големи, колкото се представят.

Проучването на Северноевропейската инициатива за рак на дебелото черво (NordICC) – рандомизирано проучване, включващо 84 585 възрастни на възраст между 55 и 64 години – възложи на участниците в съотношение 1 към 2 да получат покана да се подложат на колоноскопия или да не получат покана или скрининг. Никой от участниците не е си е бил правил колоноскопия преди това.
След 10 години тези, които са били поканени да получат колоноскопия, са имали 18% по-нисък риск от колоректален рак, отколкото нескринираната група. Въпреки това, няма статистически значимо намаляване на риска от смърт от колоректален рак в групата, поканена на скрининг.

Изследователите възнамеряват да проследят участниците още пет години, за да видят дали нещо се променя, но според проучването: “Рискът от смърт от колоректален рак е 0,28% в поканената група и 0,31% в групата с обичайна грижа. За да се предотврати един случай на колоректален рак, трябва да се изследват 455 души… Рискът от смърт по каквато и да е причина е 11,03% в поканената група и 11,04% в групата с обичайна грижа.

Имаше някои ограничения на проучването, включително ниска степен на отклик на тези, поканени на колоноскопия. Само 42% от поканените да направят процедурата действително са я направили. Когато изследователите анализирали резултатите въз основа само на тези, които са получили колоноскопия, процедурата намалила риска от колоректален рак с 31% и намалила риска от смърт от колоректален рак с 50%.

Все пак, говорейки със STAT News, д-р Самир Гупта, гастроентеролог, който не е участвал в изследването, отбеляза: “Това е забележително проучване. Това е първото рандомизирано проучване, сравняващо резултати между хора, провели скрининг чрез колоноскопия, и такива, на които не им е правена. И мисля, че всички очаквахме колоноскопията да се справи по-добре. Може би колоноскопията не е толкова добра, колкото винаги сме си мислели.”

Дори авторът на изследването д-р Майкъл Бретхауер казва: “Това не е магическият куршум, който си мислехме, че е. Мисля, че може да сме прекалили с препоръчването на колоноскопията. Ако погледнете какво казват гастроентерологичните общества, а аз самият съм част от тях, така че това са моите хора, говорехме за 70, 80 или дори 90% намаление на рака на дебелото черво, ако всички отидат за колоноскопия. Но тези данни не показват това”.

Бретхауер предполага, че колоноскопията може на практика да намали риска от колоректален рак с 20% или 30%, което е близо до намаленията, предлагани от други по-евтини и по-малко инвазивни методи, включително фекални тестове.

Какви са рисковете от колоноскопия?

Колоноскопията е медицинска процедура със значителни рискове, включително риск от смърт. Рискът от смърт от колоноскопия от един източник е 1 на 16 318 процедури. В същия анализ изследователите откриват и 82 претърпели сериозни усложнения. Друг анализ установява смъртност от 3 на 100 000 колоноскопии, заедно с 44 сериозни нежелани събития на 10 000 процедури, “с брой, необходим за едно увреждане от 225”.

Други рискове включват кървене след отстраняване на предраков полип и перфорация. Систематичен преглед и мета-анализ установяват, че рискът от перфорация след колоноскопия е около 6 на 10 000, докато рискът от кървене е около 24 на 10 000 процедури. Въпреки това, рисковете могат да варират значително в зависимост от това къде се извършва процедурата и зависят от уменията на лекаря, който извършва процедурата.
Рискът от перфорация в Медицинския център на университета Бейлър, според едно проучване, е 0,57 на 1000 процедури или 1 на 1750 колоноскопии. Могат да възникнат и други усложнения, свързани с анестезия, включително аспирационна пневмония, заедно с интраперитонеален кръвоизлив.
В САЩ 34,4% от тези, подложени на колоноскопия, използват анестезия, което увеличава общия риск от усложнения. На североизток използването на анестезия е свързано с 12% повишен риск от усложнения, но това нараства до 60% сред колоноскопията, извършвана на Запад.

Най-общо казано, трябва да изберете възможно най-лекото ниво на седация или изобщо да не правите такава, за да намалите рисковете, свързани с анестезия. Тези, които имат сънна апнея, затлъстяване, високо кръвно налягане или диабет, са изложени на повишен риск от усложнения при анестезия.

Дисбиозата и други чревни дисбаланси, причинени от процеса на промиване на чревния тракт с тежки лаксативи преди процедурата, са друг проблем. Междувременно изследванията показват, че до 25,7% от всички колоноскопия са ненужни, така че трябва внимателно да прецените дали рисковете надвишават ползите за вашия индивидуален сценарий.

Замърсеното оборудване също може да ви разболее

Колко добре се стерилизира оборудването за колоноскопия между пациентите също влияе върху риска от процедурата. Един често срещан проблем е, че ендоскопите имат скъпо, чувствително оборудване, което не може да бъде стерилизирано топлинно. И, за съжаление, производителите не могат да произвеждат ендоскопи, които може да бъдат стерилизирани по този начин.

Както Люис посочва: “Щом можем да поставим джип на Марс, със сигурност можем да произведем и гъвкав ендоскоп, който да може да се сложи в автоклав”. Така че, по време на прегледа, лекарят може да не е в състояние да види през ендоскопа, защото е запушен с човешка тъкан от минал преглед. В този случай ендоскопът трябва да бъде прибран и на негово място да се използва друг.

Люис съобщава, че до 80% от болниците стерилизират гъвкави ендоскопи с глутаралдехид (Cidex), който не разтваря тъканта в ендоскопа, а по-скоро я запазва. След това, когато остри инструменти за биопсия преминават през тръбата, материалът на пациента от минали тестове се изстъргва и потенциално се пренася в тялото ви.

Ето защо е важно да се намери клиника или болница, която използва пероцетна киселина, която е подобна на оцета, за да стерилизира напълно оборудването чрез разтваряне на протеините, намиращи се в гъвкавите ендоскопи. Преди да насрочите каквото и да е ендоскопско изследване, обадете се, за да попитате как се стерилизира оборудването между пациентите. По-конкретно, можете да попитате:
Как се почиства ендоскопът между пациентите?
Какъв почистващ препарат се използва?
Колко от вашите пациенти с колоноскопия е трябвало да бъдат хоспитализирани поради инфекции?

Диетата е водеща причина за колоректален рак

Докато скринингът за ранно откриване на рак може да бъде ценен в някои случаи, разумно е да предприемете стъпки за проактивно намаляване на риска от развитие на рак. За колоректален рак това означава насочване към вашата диета.

Освен рак на кожата, колоректалният рак е третият най-често срещан вид рак в САЩ, както и третата водеща причина за смъртни случаи, свързани с рака. Факторите на начина на живот, включително изборът на диета, играят важна роля в появата и прогресията на колоректалния рак, като само около 20% от случаите са причинени от генетични фактори, а останалите се развиват поради екологични причини.

Смята се, че до 70% от случаите на колоректален рак (CRC) са свързани с диетата, според изследователи от Медицинския факултет на Университета в Южна Каролина. Така че, една мощна стратегия е да съсредоточите диетата си върху цели храни, като избягвате ултрапреработените храни колкото е възможно повече.

Преработените удобни храни са свързани с повишен риск от развитие и смърт от рак, и те са с високо съдържание на омега-6 мастна линолова киселина, която се намира в много масла от семена като соя, памуково семе, слънчоглед, рапица (рапица), царевица и шафран. По-високият прием на ултрапреработени храни (UPF) също е свързан с повишен риск от прекурсори на колоректален рак (CRC), водещи изследователи предполагат, че “UPFs могат да бъдат модифицируема цел за ранна превенция на CRC.”

Колоноскопията не е универсална

Докато колоноскопията често се описва като универсално решение за скрининг на рак на дебелото черво, няколко фактора – включително възрастта и риска от колоректален рак – влияят върху това дали трябва да получите такава или не. Уверете се, че разбирате рисковете и потенциалните ползи, преди да вземете решение.

И не забравяйте да се свържете с клиниката или болницата предварително, за да разберете за процедурите за стерилизация. Търсите болница, която използва пероцетна киселина – не глутаралдехид (Cidex) – за стерилизиране на гъвкавите си ендоскопи.

Вашият коментар