Posted on Leave a comment

Татуировки и рак – каква е връзката?

Татруировки и рак: вече може да се направи връзка! Ако сте си правили татуировки или сте мислили за това, вероятно сте се интересували повече от артистичните и социалните аспекти, отколкото от здравните. Може дори да не сте наясно, че татуировката носи доста рискове за здравето. Не само от инфекция, алергична реакция или предаване на болести, ако оборудването не е правилно стерилизирано.

Изследванията все повече показват, че може да има и други рискове за здравето, особено ако дизайнът на татуировката съдържа големи площи от черно мастило, тъй като мастилото може да е токсично.

Може ли мастилото за татуировка да доведе до рак?

Казва се, че мастилото за татуировки е забележително нереактивно хистологично, въпреки че се използват пигменти с неизвестна чистота и идентичност. Обаче, изследователи от Университета Брадфорд, използващи мощен микроскоп, позволяващ да изследват кожата с татуировки на нано ниво, са намерили доказателства, които предполагат друго. Те открили, че татуирането променя колагена (основната съединителна тъкан на тялото). Установили също наличие на наночастици от мастило за татуиране както в колагеновата мрежа на кожата, така и около кръвоносните съдове. Това предполага, че частиците на мастилото напускат повърхността на кожата и пътуват навсякъде в тялото.

Това е проблем, тъй като мастилата за татуировки са до голяма степен нерегулирани и е известно, че съдържат съединения, причиняващи рак. Татуирането може да се превърне в значим проблем за общественото здраве, като се има предвид увеличаването му през последното десетилетие.

Един от автрите отбелязва: „Трябва да свършим повече работа, но няма съмнение, че тези вещества могат да бъдат токсични. За да се развие рак е нужно време, но не мисля, че трябва да изчакаме да видим дали има нещо нередно с тези съставки.”

Наночастици в мастило с татуировки могат да бъдат канцерогенни

Наночастиците са свръхмалки по размер, затова лесно проникват в кожата и пътуват до подлежащите кръвоносни съдове и кръвта. Някои наночастици могат да предизвикат токсични ефекти в мозъка и да причинят увреждане на нервите, а другимогат да бъдат канцерогенни.

През 2011 г. проучване в Британското списание по дерматология разкри, че наночастиците наистина се намират в мастила за татуировки. Черните пигменти съдържат най-малки частици, белите пигменти най-големи, а цветните са между тях. С изключение на белите пигменти, по-голямата част от изследваните мастила за татуиране съдържат значителни количества наночастици. При това черните пигменти са почти чисти наночастици, т.е. частици с размер под 100 nm.

Татуировки с черни мастила може да са най-рискови

Черното мастило най-често е свързано с потенциални вредни ефекти върху здравето, въпреки че всички мастила за татуировки имат токсичен потенциал, включително:

  • Потенциално канцерогенно
  • Може да причини възпаление и увреждане на ДНК
  • Може да съдържа канцерогенни полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) като бензо (а) пирен (канцероген клас 1 според Международната агенция за изследване на рака)

Тъй като черното мастило може да съдържа значително количество наночастици, възможно е такива токсини да навлизат лесно в кръвта, което може да влоши ефекта им. Изследователите подчертават и други опасности, свързани с мастилата за татуировки (особено черни): „Черните мастила за татуировки обикновено съдържат сажди и опасни полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ). Част от ПАВ може да останат до живот в кожата, да абсорбират ултравиолетовите лъчи от слънцето и да генерират опасния синглетен кислород, който е много вреден за кожата“.

Макар, че засега случаите на рак на татуирана кожа се смятат за случайни, не е известно дали мастилата не допринасят за рак или други здравословни проблеми на други места в тялото. Някои пигменти за татуировка може да мигрират от кожата в лимфните възли. Според д-р Самуел Епщайн, уважаван професионалист в превенцията на рака: “… доказателствата, които сме натрупали досега, до голяма степен са ограничени до факта, че наночастиците попадат в кръвта и достигат до органи в цялото тяло. А що се отнася до мозъка, имаме реални доказателства за навлизането им в мозъка и за токсични ефекти и лезии в него.”

Мастилата за татуировки не са регулирани, а повечето от тях са продукти от индустриален клас

Мастилата и пигментите, използвани за татуировки, технически подлежат на регулиране от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) като козметика и оцветители. Въпреки това, поради други приоритети в областта на общественото здраве и „липса на доказателства за опасност“, такива продукти не се регулират. Много пигменти, използвани при татуиране, всъщност се произвеждат с други цели, например бои за автомобили или мастила за принтери. Все още няма системни проучвания доколко е безопасно инжектирането на такива мастила в тялото. Все пак Националният център за токсикологични изследвания в САЩ провежда изследвания, за да определи:

  • Химическият състав на мастилата за татуировки и как те се разпадат в тялото
  • Краткосрочната и дългосрочна безопасност на мастилата и пигментите за татуиране
  • Как човешкото тяло реагира на взаимодействието на светлината с мастилата

Тъй като мастилата могат да доведат до рак, FDA препоръчва „Мислете, преди да се боядисвате“, поне докато не бъдат завършени по-нататъшни изследвания. Не забравяйте, че перманентният грим също е форма на татуировка.

Опасни ли са всички наночастици?

Нанотехнологията изучава и проектира системи в мащаба на атома или наномащаб. Най-общо казано, тя пренарежда отделните молекули и атоми в сложни „молекулярни машини“. Един нанометър е една милиардна част от метъра, което е толкова малка мярка, че е абсолютно безполезна като отправна точка. За да получите представа колко малки са тези частици, помислете, че човешката кръвна клетка е 8000 нанометра, а човешкият косъм е с диаметър 80 000 нанометра.

От една страна, наночастиците са невероятно развитие на технологиите. Например, в индустрията на хранителните добавки, нанотехнологиите могат да намалят размера на витаминните частици до микроскопични размери, които са много по-лесни за абсорбиране. От друга страна, наночастиците са толкова малки, че лесно могат да се вдишат или абсорбират през кожата, така че трябва да се внимава какви наночастици се произвеждат.

Както пише Sayer Ji, основател на GreenMedInfo.com: „Една от непреднамерените неблагоприятни последици от нанотехнологията като цяло е, че щом едно вещество се раздроби изкуствено до наночастици с размери значително по-малки от естествените, то може да прояви значително по-висока токсичност. При намаляване размера на частиците това вещество по-лесно избягва естествените защити на тялото. То преминава през порите в кожата или лигавиците, избягвайки имунни и детоксикационни механизми, развивали се милиони години преди нанотехнологията.”

Обикновено съм за новите технологии. Изпитвам смесени чувства, обаче, относно използването на нанотехнологии при татуиране. Тук става въпрос за излагане на риск поради несъществени цели. Ако се използва правилно обаче, нанотехнологията има потенциала да доведе до голям прогрес в конвенционалната медицина и други области, свързани с вашето здраве.

По материали от сайта на д-р Меркола

Вашият коментар