Грижи за черен дроб

Индекс на статията

12 жизнено важни принципа за укрепване на черния дроб

1. Вслушвайте се в тялото си – не яжте, ако не сте гладни и не търпете да ви боли корем от глад. Спрете да ядете, щом се заситите и апетитът ви започне да намалява.

2. Пийте 8-12 чаши вода дневно. Приемайте често по малко вода за да предотвратите сбръчкването на клетките от обезводняване. Избягвайте да пиете много вода, когато се храните.

3. Избягвайте захарта – особено рафинираната захар, която в черния дроб се превръща в тлъстина. Не приемайте никакви изкуствени подсладители. За да се засладите, яжте пресни или сушени плодове, мед или тъмна меласа. Вместо шоколад – рожкови.

4. Спрете да броите калории и да се мерите на кантара – целта на чистенето на черния дроб е да се изчисти и подмлади целия организъм и да се активира обмяната, а не просто да се свалят килограми.

5. Избягвайте храни, които не ви понасят и към които сте алергични. Ако сте сънливи след хранене или коремът ви се подува, вземайте храносмилателни ензими преди ядене или първо яжте салата или плодове. Дъвчете храната си добре и когато се храните, не бързайте. Не прекалявайте с кафето.

6. Добрата хигиена на червата е много важна. Мийте добре плодовете и зеленчуците и не приемайте храни, които са сготвени отдавна, претопляни, или които може да са замърсени с микроби и развалени. Много пакетирани и преработени храни от магазина са тъпкани с консерванти и въпреки това бъкат от микроби, които са в дремещо състояние и може да се активират в организма ви. Избягвайте колбаси и деликатеси.

7. Не се хранете, когато сте стресирани или тревожни – тогава кръвта не циркулира добре през храносмилателната система и черния дроб, и лошото храносмилане води до подуване и газове.

8. Търсете органични, свежи плодове и зеленчуци без пестициди. Купувайте само яйца от свободни кокошки. Избягвайте храни, съдържащи химикали, консерванти, оцветитиели, овкусители и подсладители. Пазарувайте повече от пазара и магазина за полезни храни, вместо от супера.

9. Набавяйте си протеин от различни източници – комбинирайте варива, житни, ядки, семена и пр., а не яжте само животински продукти.

10. Избирайте само качествени хлебни изделия с достатъчно целулоза (влакна), минерали и витамини от групата Б. Истинският хляб от пълнозърнесто брашно, мая, вода и сол е най-добър. Сега се продават много видове хлебни изделия, пълни с консерванти, подобрители и какво ли не – те могат да претоварят черния ви дроб. Не мажете хляба с маргарин и масло – по-добре с тахан, авокадо или хумус.

11. Ликвидирайте запека – яжте много сурови плодове и зеленчуци и пийте достатъчно вода (30 мл/кг). Приготвяйте си сами или си купувайте пълноценно мюсли.

12. Избягвайте наситените или хидрогенирани мазнини – мас, лой, масло, маргарин. Те задръстват черния дроб, забавят обмяната и водят до качване на килограми, хормонален дисбаланс, мастна дегенерация на черния дроб и т.н. Приемайте предимно различни видове студено пресовано растително олио и рибено масло, които са богати на ненаситени (незаменими, есенциални) мастни киселини.

Издателство "Анхира"
тел. (02) 9628277, (02) 8629249
гр. София, жк. Дианабад,
бл. 43, вх. Б, ет. 1, ап. 18
Понеделник-петък 9-17 ч.

Холистичен център "Анхира"
тел. 0884 117463
гр. София, жк. Дианабад,
бл. 11, вх. A, ет. 1, ап. 1

Този сайт е собственост на
Анхира ЕООД,
ЕИК: BG130120871
МОЛ: Петър Георгиев Найденов

Доставка

Стандартната цена за доставка на книги е 5 лв.
Срокът за доставка за България е до 3 работни дни.

При покупки над 60 лв. доставката е безплатна.

Поръчки, направени през неработни дни и след 15:00 в работни дни се обработват на следващия работен ден.