За хомеопатията

Тук ще намерите популярна информация за хомеопатията, особено полезна за тези, които искат да се лекуват с хомеопатия.

Ако искате да си запишете час за консултация, вижте това!

Хомеопатия и алготерапия

По същество хомеопатичното лекарство представлява високо специализиран информационен стимул, индивидуално насочен към енергийната система на човека. Принципът на подобието означава постигане на резонанс между информацията, носена от хомеопатичното лекарство и енергийната система на човешкия организъм.

Напоследък голям интерес предизвиква изучаването на т.нар. клетъчен микротубуларен апарат. Всяка клетка може да се разглежда като високоструктурирана система от биологични мембрани, които заграждат структурирано пространство. Микротубуларният апарат включва клетъчните мембрани и структурираната цитоплазма.

Хомеопатичният преглед

При хомеопатията има значение не само онова, което е характерно за болестта, но и това, което е характерно за личността на болния. Затова от десет души с една и съща болест всеки един може да получи различно лекарство. Ако е правилно подбрано, то съответства и на оплакванията, и на индивидуалните особености на всеки болен. Хомеопатията обръща в еднаква степен внимание и на едните, и на другите.

Хомеопатичните лекарства

Хомеопатичните лекарства са от минерален, растителен и животински произход, плюс т.нар. нозоди, свързани с миазми и болести, специфични само за човека. Те са напълно безвредни. Производството им щади природните ресурси, консумира съвсем малко енергия и е екологично чисто. Приети в малки или безкрайно малки дози, те внасят в организма специфична информация (енергия, електромагнитно поле) и стимулират защитните му сили, а в някои случаи премахват наследени от родителите болестни модели.

Хомеопатия при децата

От създаването си преди 200 години от немския лекар д-р Самуел Ханеман хомеопатията е спечелила престиж заради възможностите си да лекува новородени, бебета, малки и големи деца. Днес много педиатри предпочитат хомеопатично лечение за собствените си деца и за пациентите си в най-различни случаи на детски болести.

Обърнете се към хомеопатията, ако искате децата ви да растат с естествени, безопасни, нетоксични, ефективни и бързодействащи лекарства. Тя почти винаги е ефективна - дори и там, където много други методи се провалят или не действат достатъчно бързо.

Хомеопатията в България

В края на 19. и началото на 20. век у нас работи д-р Георги Миркович. Той е и автор на първата българска книга по хомеопатия "Домашен хомеопатичен лекар". Любопитен факт е, че д-р Миркович е един от първите трима ученици на Учителя П. Дънов (впрочем, Учителя е бил запознат с хомеопатията и я е одобрявал).

По-късно от хомеопатия се интересуват проф. Асен Златаров и акад. Методи Попов, но в тогавашна България тя не намира особено разпространение. Все пак в Музея по история на медицината във Варна се пази един комплект внесени от Германия хомеопатични лекарства от началото на века, които са наченати, т.е. използвани.

След 1944 г. "народната власт" заклеймява хомеопатията като ненаучна и идеалистична - по този начин развитието й се спира, но въпреки забраните отделни хора тайно я изучават и прилагат.

Едва през 1993 г. в София започва първият двегодишен дипломен курс по хомеопатия с преподаватели от Лондонския колеж по класическа хомеопатия (LССН), организиран от Холистичен център "Анхира". До 1977 г. от LССН са обучени около 120 души, на които са издадени международни дипломи.

Междувременно излиза наредба на МЗ за внос на хомеопатични лекарства и различни чуждестранни фирми започват обучение за медици. Най-сериозното е на фирма Боарон (Воiгоn) от Франция (две години, учебници на български, диплома), която е и главният доставчик на продаваните у нас хомеопатични лекарства.

През 1994 г. се основава Хомеопатично общество, а през 1995 - Асоциация на лекарите-хомеопати.

През 1994-96 г. излизат на български "Органон на целебното изкуство" на Ханеман и книгите на Г. Витулкас "Хомеопатия - нежната медицина", "Науката хомеопатия" и "Здраве и болест - един нов модел". Самият Витулкас посещава София през 1996 г., след което български хомеопати получават възможността да повишават квалификацията си в Международната академия по класическа хомеопатия.

Започват и първите български курсове по хомеопатия в София, Русе и Варна по програма, отговаряща на изискванията на ЕСН (Европейския съвет по хомеопатия). Преподавателите в тях са дипломирани в LССН лекари-хомеопати, които продължават образованието си в престижни европейски центрове.

Лично мое мнение е, че за българската хомеопатия е най-полезен класическият подход, който се основава на доказани твърдения. Такъв подход не случайно е избрал самият Витулкас. Затова препоръчвам на пациентите да търсят такива хомеопати, които са учили достатъчно дълго при него.

Засега в България има двама лекари, които са получили дипломи от Международната Академия на Витулкас - д-р Дора Пачова и д-р Петър Найденов (автор на този сайт). Д-р Найденов продължава да учи при Витулкас и е готов да сподели наученото с тези свои колеги, които искат.

Център за здраве и образование "Едикта", ръководен от д-р Дора Пачова, напоследък организира семинари с много учители от различни школи.