Кламатско водорасло Aphanizomenon flos-aquae*: суперхрана №1 в света

Афанизоменон на гръцки означава “нещо, което ту се появява, ту изчезва”. Когато слънцето грее и водата е спокойна, водораслите произвеждат кислород, който ги издига на повърхността на водата. Така те се “появяват” под формата на огромни зелени плаващи острови. При вълнение и заоблачаване водораслите “изчезват”, или по-точно потъват и се разпръсват във водата. Флос-акве означава “водно цвете”.

За около 30 години използване диворастящото Кламатско водорасло AFA си е изградило репутация на най-авторитетната от “зелените храни”. То се усвоява отлично от човешкия организъм и за разлика от синтетичните добавки е напълно естествен източник на много ценни хранителни вещества: аминокиселини, ензими, минерали, антиоксиданти, хлорофил, бетакаротин, витамини и др.

Даже минимални количества AFA, прибавяни към обичайното меню, имат голям благотворен ефект върху здравето. Хора от целия свят редовно го включват в диетата си, за да си набавят онова, което обикновеното хранене не осигурява.

Кламатското езеро

Това синьо-зелено микроводорасло расте в диво състояние в планинското езеро Горен Кламат – екологично чист, красив и девствен сладководен басейн с площ 220 км2. Езерото се намира в щата Орегон на територията на САЩ, близо до връх Шаста (4317м) – енергиен център с планетно значение, и е между вулканични планини, простиращи се на площ от 6 000 км2.

Преди хиляди години след мощно изригване на вулкана Мазама се образувал кратер с диаметър над 7 километра и дълбочина близо 1000 метра. Невъобразимо количество вулканична лава и пепел се разпръснали в района. Постепенно кратерът се запълнил с дъждовна и снежна вода, и така възникнало Кратерното езеро – най-чистото езеро на Америка, дълбоко около 700 метра, което днес е част от национален парк. Неговите води се просмукват надолу през богатите на микроелементи вулканични скали и се вливат в езерото Кламат…

Общо 17 чисти реки и потоци, извиращи от околните планини, внасят всяка година в езерото Кламат с водите си 50 000 тона наноси, богати на минерали. Към тях се прибавят и водите от многобройните геотермални извори, извиращи от стотици метри под земята. Така езерото се очертава като една от най-пълноценните хранителни среди на планетата Земя.

От хилядолетия Кламатското езеро е било естествен колектор на хранителни вещества. Тук са се създали природни условия, които не могат да се наподобят в никакви лаборатории – богати на микроелементи вулканични наноси, органични утайки, съдържащи азот, продължително слънчево греене, големи колебания в температурите, последователно ежегодно замръзване и затопляне и пр.

Средната дълбочина на езерото е само 2-4 м.! Имайки предвид големината му – дължина 50 км., средна ширина 5 км. – това е твърде необичайно. Голяма площ, малка дълбочина – това е идеалното съотношение, позволяващо лесно затопляне и максимално енергизиране на водата от слънчевите и космични енергии. Едва ли това е случайно!

С годините седиментът в езерото е достигнал внушителната дебелина от 12-15 м. Даже да спре притокът на нови хранителни вещества, само най-горният един сантиметър от този седимент е достатъчен да поддържа годишния цъфтеж на AFA в продължение на 20 години, а запасите му като цяло са достатъчни да поддържат нормалното развитие на водораслите за хиляди години напред.

Всяка година в езерото Кламат се развиват десетки хиляди тонове микроводорасли, практически монокултура от AФА. Събирането им не вреди на езерото – под лъчите на продължително греещото слънце те бързо се възстановяват. Отнемането на част от водорасловата биомаса има положителен екологичен ефект върху езерото, защото подобрява условията за развитие на останалите обитатели.

Изправени пред внушителната красота на този необикновен феномен, можем само да се удивляваме на безкрайната мъдрост на Природата, създала тази уникална космична биолаборатория, за да ни помогне да подобрим здравето си – и може би, да развием нови качества.

От холистична гледна точка планините са свързани с духовното – знаем, че по високите места светлината е изобилна, вибрациите са по-мощни, небето е по-близо. Планинското езеро Кламат несъмнено попива големи количества космични енергии. Водораслите, които се добиват там, според много авторитети са храна за мозъка, която подпомага развитието на скритите му способности и на някои непознати доскоро психични качества.


Безвредност, токсичност и цени

Днес водораслите от Кламат са в основата на огромен бизнес, обхващащ буквално цялата планета. Само в САЩ ежегодно се реализират различни продукти, съдържащи водораслото AFA, за стотици милиони долари, а в цял свят интересът към този вид водорасло расте прогресивно.

В Интернет освен хилядите възторжени статии може да се срещнат и някои злонамерени, в които се поставя под въпрос чистотата на Кламатското езеро и качествата на водораслите в него. Това е разбираемо, като се има предвид конкуренцията. Търсенето на AFA непрекъснато се увеличава и може би това застрашава нечии интереси.

Истината е, че водата в езерото е обект на постоянно изследване от страна на няколко компании, които добиват водорасли там, както и от страна на щатските санитарни власти на Орегон. Това е свързано с важното значение на този поминък за тукашното население и големите инвестиции в него. Водата се изследва за радиация, тежки метали, пестициди, нитрати, микроцистин, сакситоксин и неосакситоксин и др. чрез методи, които са в състояние да откриват милионни части от грама. Аз лично съм бил на езерото и мога да потвърдя, че е много чисто.

По качествата си водата в средата на езерото, където се добиват водораслите, превъзхожда стандартите за питейна вода. Преди години Виктор Колман, откривател и пионер в употребата и разпространението на AFA, бутилирал водата от езерото и я пращал на различни хора с проблеми със здравето (говори се, че самата вода имала лечебен ефект).

Твърденията за токсичността на AFA са плод на недостатъчни познания по алгология или спекулации. Действително има токсични водорасли с подобно съкращение на името, но те са Anaboena flos-aquae, и нямат нищо общо с Кламатското езеро. Другият вид водорасли – Microcystis, които също се сочат за токсични, или ги няма в езерото, или там растат само нетоксични до слабо токсични щамове, като и в двата случая няма никакви поводи за тревога.

AFA лесно се различава на външен вид от Microcystis и тъй като събирането на водораслите става само през деня, няма никакви проблеми да се избере подходящо място. Освен това технологията за пресяване и пречистване е толкова прецизна, че отделя само и единствено чиста AFA от общата биомаса, която се добива от езерото.

В тази връзка е уместно да се запитаме доколко проверяваме обичайните храни, които консумираме в значително по-големи количества ежедневно – хляб, месо, мляко, плодове, зеленчуци и пр. Особено след Чернобил и войната в Косово, високата степен на замърсеност на почвата и водите за напояване и като се има предвид как се гледат и с какво се хранят домашните животни, трудно може да се говори за чистота и екология.

Има скептици, дори и медици, които, без дори да са проучили въпроса, а камо ли да са употребявали водорасли, пък макар и само за 2-3 месеца, дават “компетентно” мнение и така пречат на хората да си подобрят здравето. Естествено, има и хора, които безкритично приемат това мнение за чиста монета, добавяйки, че водораслите са “много скъпи” (дневната доза е под 1 €).

Всеки човек така или иначе трябва да отделя средства за поддържане на здравето и силите си. Само че едни предпочитат да укрепват жизнеността си и така да се предпазват от различни проблеми, докато други “пестят” и не осигуряват на организма си това, което е нужно за възстановяването и енергизирането му. Така животът на последните се отличава с недостиг на енергия, силите им намаляват и те неминуемо боледуват повече. А когато се разболеят, те дават луди пари за скъпи лекарства, които може и да ги излекуват, но имат значителни странични и токсични действия. Естествено, всеки е свободен да избира, но би било жалко поради неинформираност, стиснатост или предразсъдъци да се лишаваме от тези суперхрани.


АFA – уникалните водорасли

Кламатското водорасло AFA расте във вода, която идва от геотермални и вулканични източници. Затова то съдържа богата гама от органични минерали – калций, хром, кобалт, мед, желязо, магнезий, манган, калий, бор, фосфор, селен, натрий, сяра, титан, ванадий, цинк и др. В това отношение AFA превъзхожда изкуствено култивираните сладководни водорасли и даже люцерната, която е най-добрият източник на минерали между висшите растения.

По минерално съдържание AFA прилича на океанските водорасли като например келп, но не съдържа толкова йод. Това е особено важно за хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза и се притесняват да не би да си навредят. Подчертавам, че при сладководните микроводорасли, в това число и Кламатското, съдържанието на йод е значително по-малко в сравнение с морските и няма опасност от свръхстимулация на щитовидната жлеза.

Що се отнася до протеините, AFA и тук е рекордьор, и то в три направления – количество, качество и усвоимост. Уникалното е, че аминокиселинният им профил е сходен с този на човешкото тяло, а белтъчното им съдържание е няколко пъти по-високо от това на месото, соята и други традиционни протеинови източници.

Любопитно е да се направи съпоставка между едно варено кокоше яйце и един грам изсушени водорасли AFA. Яйцето тежи 60 г, от които само около 7 г белтък. Голяма част от яйцето е вода, която съдържа и токсични, и съмнителни съставки, в зависимост от това с какво е хранена кокошката – хормони, антибиотици, пестициди и пр. Сухата протеинова маса на едно яйце е още по-малка. И тук стигаме до най-важното – човешкият организъм обикновено усвоява не повече от 30%, което прави около 2 г. Освен това за тази цел се изразходват ензими, тъй като става дума за готвена храна.

Един грам водорасли AFA съдържат около 60% протеини, които са почти 100% усвоими и не натоварват храносмилането ни. Освен това чрез тях си доставяме и витамини, и минерали, и много други полезни неща, при което всичко е в органична форма (а не е убито от висока температура при готвене) и идва направо от природата.

Дори това сравнение да ви се стори невероятно, нищо не пречи да комбинираме яйцата с водорасли!

Естествено, приемайки само по 1-2 грама водорасли дневно, не можем да си набавим необходимото количество белтъчини. По-важно е съотношението между аминокиселините в AFA. То съвпада почти напълно с профила на аминокиселините в клетката на човека и затова е от огромно значение за поддържане на здравето – особено при вегетарианци и суровоядци. При това става дума за чисти протеини, без консерванти, хормони, токсини и замърсители, с каквито са пълни повечето традиционни храни.


Убедете се сами:

Незаменими

Аминокиселини (АК)

Съвършен АК профил в %

Типичен АК профил на AFA

Хистидин           4.5

3.6

Изолевцин        11.3       11.1

Левцин               18.7       19.1

Метионин и цистин     7.0          3.1

Фенилаланин/тирозин              19.6       22.1

Треонин             9.4          9.3

Триптофан        3.0          5.7

Валин   12.9       13.0

Важна особеност на AFA е съставът на клетъчната стена. Тя е изградена от вещество, почти идентично на гликогена, и е 97% усвоима. В нашия организъм тези клетъчни стени бързо се разтапят и ни снабдяват с енергия, без при това да затрудняват панкреаса и да предизвикват хипо-гликемия. Така се освобождават аминокиселините в AFA и те постъпват в организма готови за незабавно усвояване. Хранителните вещества на AFA са толкова лесно достъпни, че даже бебета, болни и много стари хора могат да ги усвояват почти 100%.

За разлика от това, клетъчните стени на висшите растения са изградени от целулоза, а човекът няма ензими, които да могат да я разграждат. Оттук следва, че голяма част от хранителните им съставки не могат да бъдат използвани от организма, освен ако човек има здрави зъби и дъвче много съвестно.

АFA расте на малки туфи, състоящи се от микрофиламенти – вериги от клетки. Т.нар. хетероцисти, т.е. клетките от осмо до двадесето място в тези микрофиламенти, съдържат големи количества гликолипиди, които (според изследвания, проведени в Националния институт по рака и Националния институт по здравето на САЩ) са ефективни срещу вируса на СПИН.

AFA е много богато на бета-каротин, от който в тялото ни се образува витамин А. Знае се, че опасността от рак намалява значително при хората, чиято храна съдържа повече бета-каротин. Това се дължи на мощното му регенериращо, антиоксидантно и имуностимулиращо действие.

AFA е шампион сред всички храни по съдържание на витамин В12 – най-важният витамин за кръвотворенето. В това водорасло има почти 20 пъти повече витамин В12, отколкото в пресен черен дроб. Това е още една добра новина за вегетарианците – те могат да бъдат спокойни, че няма опасност да развият анемия, ако употребяват дори съвсем малко AFA – един грам суха водораслова маса съдържа два пъти повече от дневната нужда витамин В12.

Кламатските водорасли са най-богатият известен източник на желязо и в това отношение многократно превъзхождат месото, без да притежават неговата токсичност. Това желязо е в органична форма, т.е. отлично усвоимо. От него имаме по-голяма полза, отколкото от железните препарати, които могат да са токсични.

AFA е изключително богато и на хлорофил. По своята структура хлорофилът е идентичен с хема в хемоглобина на еритроцитите, който пренася кислорода, и затова се нарича “зелената кръв на планетата”. Единствената разлика е в това, че хлорофилът съдържа магнезий, а хемът – желязо. Хлорофилът участва в кръвотворенето и има редица други полезни свойства на мощен биостимулатор с естествен пречистващ и регенериращ ефект.

AFA повлиява удивително бързо различни недоимъчни анемии. Резултатите са трудно обясними от клинична гледна точка, като се имат предвид, че количеството на желязото в AFA е по-ниско от това в препоръчваните фармацевтични препарати. Изглежда, че тайната на AFA е в комбинацията, приготвена от природата.

AFA е необикновено богато на ензими, витамини, ко-фактори и други биологично активни вещества (БАВ), като различни фикопигменти, естествени антиоксиданти и много други. Това му придава подчертани радиопротективни (предпазващи от радиация) и антиканцерогенни (предпазващи от рак) свойства. Благодарение на тях могат да бъдат защитени хора, работещи в радиоактивна среда, пациенти на лъчелечение, деца родени след катастрофата в Чернобил, както и да бъдат предпазвани от рак или неговите рецидиви застрашени групи от населението. При това съдържанието на AFA е постоянно и добре балансирано, така че осигурява на човешкия организъм почти всичко необходимо – нещо, с което никоя друга храна не може да се похвали.

Според изследвания, правени в Канада, ежедневното приемане само на 1 грам Кламатски водорасли увеличава с 40% способността на Т-лимфоцитите (клетките-убийци от имунната система) да мигрират активно към тъканите. Това означава, че те по-добре унищожават раковите клетки и микробите.

Хуморалният имунитет също се повлиява благоприятно – т.е. водораслите ни помагат да произвеждаме и антитела.

AFA оказва благотворен ефект върху обмяната на веществата и дейността на всички органи и системи и е превъзходен тонизатор и регулатор на т.нар. ПНЕИ-система (психо-невро-ендокрино-имунна система), обединяваща различни тясно преплетени важни функции на организма. Високото съдържание на витамин В12 не е противопоказание за приемането им от раково болни – противораковият им ефект се потвърждава от редица автори и се дължи на комплексното действие на всичките съставки на AFA.

Един от най-интересните и уникални аспекти на употребата на AFA е благотворното му въздействие върху нервната система, мозъка и психиката. Според д-р Гейбриъл Казънс – водещ специалист по холистична медицина от САЩ, това водорасло активира невротрансмитерните системи, което води до преодоляване на депресията, подобряване на яснотата, концентрацията и издръжливостта на ума, стимулиране на творческите възможности и развиване на дясната хемисфера, т.е. артистичните и интуитивни способности. Същият автор е наблюдавал обратно развитие при болестта на Алцхаймер у пациенти, приемащи редовно големи количества AFA.

Съобщава се също за благоприятно повлияване при множествена склероза, епилепсия, депресии, психози и неврози, невро-психично изоставане, детска церебрална парализа и т.н. Това се дължи не само на факта, че AFA е ценна клетъчна храна, но и на голямото съдържание на невропептидни прекурсори – олигопептиди с жизненоважно значение за дейността на мозъка.

Естествено, много по-добре е да се предпазва мозъкът, отколкото да се лекува, след като вече е бил увреден. И без това този орган се натоварва много в нашето задъхано ежедневие. Стрес, учене, недоспиване, пушене, преумора, конкуренция… и рано или късно започват провали в паметта и концентрацията, да не говорим за намалената умствена работоспособност, умората, киселото настроение и пр. Познавате ли човек, застрахован от това?

Какво е решението? Може би то се нарича AFA! Познато като елексир за мозъка, това водорасло се оприличава на супер гориво за нервната система. То е в състояние да зареди, възстанови и енергизира изтощените Ј клетки така, че да започнат да функционират много по-добре.

Друг един недотам проучен аспект на действие на AFA е стимулирането на комплекса епифиза-хипоталамус-хипофиза. За тези мозъчни центрове не се знае достатъчно, при все че се предлагат различни хипотези. Една такава хипотеза твърди, че в тях са скрити някои способности на човешкия ум като интуиция, телепатия и холистична перцепция – т.е. способността да се обработва информация по начин, различен от досега. Твърди се, че приемането на AFA улеснява развитието на малко познати висши способности на човешката психика и подпомага еволюцията ни.

Това може би звучи несериозно за някои хора с по-консервативни разбирания, но не бива да се забравя, че всяка субстанция, приемана от нас, оставя своите вибрации в нашето тяло и нашата душа. Възможно е чрез подходящи храни да се стимулират в определена последователност различни части от мозъка и различни енергийни центрове, при което да се получи съответния ефект…

Остава “само” да открием правилната комбинация.


Методи за сушене на водораслите AFA

Методите за сушене на водорасли са различни:

криолиофилизация или сушене чрез замразяване (freeze dry) – груб метод, при който се получава денатурация на белтъците, разрушаване на ензимите и влошаване на хранителните свойства на готовия продукт. При това под микроскоп не се различават никакви подробности в строежа на клетките и не може да се разпознае от кой вид е било водораслото. Този метод се отхвърля от всички компании, които държат на качеството на продуктите си.

сушене с горещ въздух в разпрашителни сушилни – това е друг разпространен метод, при който температурата достига 200-300О С. При него също се стига до денатурация на белтъците, инактивиране на ензимите и разрушаване на някои от витамините. Този метод е прост и евтин, но за съжаление е в противоречие с цялата идея за животворна и пълноценна органична храна. Използва се сам с цел да се пестят пари – още един пример за това, че евтиното излиза твърде скъпо…

мигновено изсушаване при висока, но физиологична температура (flash air drying, insta dry). При този нежен и физиологичен метод клетките се запазват непокътнати, белтъците не се денатурират и ензимите съхраняват своята активност. Така получената суха биомаса е с превъзходни хранителни качества и отлична усвоимост.

Именно така се суши Кламатското водорасло, предлагано от AquaSource – при температура която само за 1-2 минути достига малко над 40ОС, по специална технология, която запазва на-пълно качествата им. Всичко, свързано с добива и преработката на водораслите, предлагани от AquaSource, се контролира от специалисти. Затова всеки човек, който ги употребява, може да бъде сигурен в тях.


 

Майката-природа в действие

Кламатското езеро с неговите чисти води и вълшебни водорасли е материална изява на Женското начало, на принципа Ин, на съзидателната, животоподдържаща и целебна сила на Майката-природа. Всичко това като че ли идва да балансира и излекува световните проблеми, свързани с прекаленото подчертаване на агресивността, насилието и разрушителните тенденции в човешката цивилизация в края на нашия век.

Попитах Илен Льобарън, собственик на ЛикваДрай – фирмата, която суши водораслите за AquaSource, за неговото семейство. Какво бе учудването ми да разбера, че съпругата му е само на 29 години, а вече е родила 5 деца! Така стана ясно, че тя редовно консумира AFA. Очевидно за да може да ражда и гледа толкова деца, тя разчита и на нашите водорасли!

Акушерът, който помогна при раждането на дъщеря ни Богомила, се обърна към мен с думите: “Какво си давал на жена ти, че да роди толкова хубаво бебе! Нагледали сме се на проблеми, чудим се какво да препоръчаме на бременните. Онзи ден пак се роди дете с малформации…”

Впрочем, първите зъбки на дъщеря ни поникнаха на тримесечна възраст, а до края на първата година тя имаше вече 16 зъба. Отдавам това на факта, че тя расте без обичайните антибиотици и ваксини, най-вече на суперхраните AquaSource.

Най-ясно ползата от тези храни формулира една майка, която каза: “Купих си от AquaSource за детето здраве, а за мен спокойствие!” Не случайно жените са около 80% от нашата мрежа – повечето от тях са се включили, за да осигурят здраве за семействата си и спокойствие за себе си.